‘Bewonersinitiatieven zitten niet in de hulpverlening, maar in de hoopverlening’

Honderden initiatiefnemers, starters van bewonersprojecten, vrijwilligers en iedereen die dromen heeft voor zijn, haar of hun buurt, dompelden zich onder in alles wat het We doen het samen! Festival te bieden had. Workshops die praktische handvaten meegaven, inspirerende sprekers die je lieten nadenken, een ontroerend mooi optreden van Stef Bos en vooral elkaar weer eens zién. 

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, rolde letterlijk de rode loper uit voor alle aanwezige burgerinitiatieven uit het hele land. Daarna opende Olga Commandeur op haar energieke wijze het festival, waardoor iedereen meteen goed wakker was. Tijd voor de workshops, of gewoon even bijpraten met elkaar.

Het collectief maakt het verschil
Sprekers Farid Tabarki en Leo Bormans, lieten de zaal nadenken met hun verhalen over de vloeibare samenleving en de vraag ‘wat is geluk?’. Bormans sloot zijn presentatie af met de terechte woorden: ‘jullie zitten niet in de hulpverlening, als initiatiefnemers of vrijwilligers, maar in de hoopverlening. Tabarki gebruikte een aansprekende metafoor: ‘Alle 27 helden uit de film The Avatar zijn nodig om het probleem op te lossen. Precies dat is wat bewonersinitiatieven ook doen: het collectief maakt nu het verschil, niet het individu.’

Samen staan we sterk
Stef Bos ontroerde met zijn prachtige liedjes en tegelijkertijd relativerende en wijze levenslessen tussen de muziek door. ‘Samen staan we sterk, de wereld is zo groot. De sterren staan zo ver, de hemel is zo hoog. Het doet er niet veel toe, hoe koud het jou ook laat. Samen ben je meer, je weet het vroeg of laat’, zong hij, waarmee hij de handen op elkaar kreeg.

Nieuwe contacten
De kraampjes met alle Kern met Pit projecten, de fondsen en organisaties die zich bezighouden met bewonersinitiatieven of vrijwilligersprojecten, deden goede zaken. ‘We hebben hele leuke nieuwe contacten gelegd en ons netwerk uitgebreid’, zo vertellen twee adviseurs van de SESAM academie. ‘Voor ons is het een uitermate geslaagde dag.’

Burgermoed
Wat drijft buurtbouwers zoals Marieke Hillen van het Wijkpaleis, Joost van Alkemade van NOV, Nathan Rozema van Ondernemend Kanaleneiland en Coen Hendriks van Hotel Café Hart van Bourdonck. Waar halen zij de burgermoed vandaan? En waar lopen zij in praktijk zoal tegenaan? In het live vanaf het festivalterrein uitgezonden radioprogramma ‘De Publieke Tribune’, vraagt presentator Andrea van Pol het aan deze initiatiefnemers van het eerste uur. Je kunt het programma hier terugluisteren.

Kern met Pit
Het festival eindigde zoals altijd met een geweldig feestje: de bekendmaking van de Gouden Pit, de winnaar van ‘Het beste burgerinitiatief van Nederland’. KNHM foundation Annemarie Jorritsma liet de zaal op z’n kop staan toen vertelde dat Kern met Pit initiatief Heksje Route uit Noord-Brabant naar huis mocht gaan met de felbegeerde Gouden Pit én 3.000 euro! ‘De Heksje Route is een speel- en beleefpad in het Geffense Bos, gecreëerd door buurtbewoners. Met de route dagen ze kinderen uit om het bos in te gaan, te spelen en te bewegen, en met een seizoensgebonden QR code iets te leren over de natuur. De jury was anoniem, een prachtig initiatief.’

Gemeenschapskracht
Het was te zien en te voelen op het We doen het samen! Festival: als nooit tevoren zijn buurtgenoten betrokken bij hun buurt of wijk en steken zij samen de handen uit de mouwen. Deze lokale kracht is iets om te koesteren, verder te ontwikkelen en te stimuleren. Gemeenschapskracht is met een comeback bezig!

Bron: We Doen Het Samen

‹ Blog overview

Een groep mensen die al lachend de polonaise doen tijdens het festival