Help burgers om hun buurt en dus zichzelf gezonder te maken

Een slechte leefomgeving kan mensen ziek maken. Investeer daarom in initiatieven van bewoners die dat willen veranderen, schrijven Ilse Geijzendorffer en Sjef Staps van het Louis Bolk Instituut, voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid.

De ambitie om in de gezondheidszorg meer aandacht te geven aan de leefomgeving, is hoopgevend. Diverse lokale initiatieven zetten hier al op in. Maar om deze ambitie landelijk waar te maken, moeten de lokaal betrokken partijen meer ondersteuning krijgen.

Psychiater en Zomergast Robert Vermeiren legde samen met anderen onlangs al de vinger op de zere plek: onze leefomgeving maakt mensen kwetsbaar. In de psychiatrie dient bij de behandeling van het individu ook diens bredere context worden bekeken, aldus Vermeiren (Opinie, 30 juli). In de visie van ons Louis Bolk Instituut speelt de leefomgeving bij álle vormen van gezondheid, geestelijk en fysiek, een belangrijke rol. Leefomgeving en gezondheid zijn niet los van elkaar te zien, wil je onderliggende maatschappelijke problemen kunnen aanpakken.

Lees de rest van het artikel via Trouw

‹ Blog overview

Een wijk van bovenaf