Movisie Participatielezing 2022

-

Op vrijdagmiddag 25 maart van 15.00 tot 17.00 uur houdt politicoloog Tim ’S Jongers de vijfde Participatielezing van Movisie. Hij is senior adviseur bij de RVS (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving). Titel is ‘Van kloof naar brug: het belang van ervaringskennis voor het verkleinen van verschillen’. Centraal in zijn verhaal staan ervaringskennis en de vraag hoe gemeenten daar veel beter gebruik van kunnen maken. Hoe kunnen beleid en uitvoering vanuit de verhalen van mensen beginnen? Meld je nu aan.

Wie is Tim ’S Jongers?

Sinds september 2019 is Tim ‘S Jongers als senior adviseur in dienst bij de RVS. Tim streeft ernaar om de systeemwereld en de leefwereld van burgers zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen. Zijn wens is dat iedereen kan leven in een land waar hij of zij zich ten volle kan ontplooien, naar eigen mogelijkheden en naar eigen wensen. Hij is vooral actief op het thema ‘Verschillen in de samenleving’.

Opgroeien in armoede en onzekerheid

Momenteel werkt Tim ‘S Jongers aan een RVS-project omtrent bestaansonzekerheid. Het boek ‘Gezichten van een onzeker bestaan’, waarin 14 mensen openhartig getuigen over een leven in bestaansonzekerheid, is de voorloper van dat advies. In De Volkskrant vertelde Tim dat hij zelf ook opgroeide in grote armoede en onzekerheid en weet hoe moeilijk het is om daaruit te komen: 'Als je met 10-0 achterstand begint, is hogerop komen geen klim op een ladder. Het is een tunnel waarin je moet blijven kruipen.'

Woorden geven aan lijden

In De Volkskrant deed hij één keer zijn verhaal. Om woorden te geven aan het lijden van de mensen over wie hij adviezen schrijft. Movisie heeft Tim gevraagd om in zijn Participatielezing in te gaan op hoe we bij beleid en uitvoering vanuit de verhalen van mensen kunnen beginnen. Wat is daarin aan het veranderen en wat kan nog beter? Hoe kunnen we ervaringskennis gebruiken voor goed beleid?

Wat is de Participatielezing?

De Movisie Participatielezing vindt voor de vijfde keer plaats. Afgelopen jaar verzorgde socioloog Thomas Kampen de lezing, die door Van Gennep werd uitgegeven als ‘De stofzuiger van Hanny’. Eerdere lezingen werden gehouden door Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken in Tilburg, en cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans. Dagvoorzitter is net als afgelopen jaar Olaf Stomp.

Lees hier het verslag van de Participatielezing 2021

Praktische informatie

  • Datum: vrijdag 25 maart
  • Tijdstip: 15:00 tot 17:00 uur
  • Locatie: online

Aanmelden

Meld je aan voor de Participatielezing 2022 door Tim ’S Jongers via de website van Movisie

‹ Events overview